Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Gardelli El Mango (Peru) 250g

Gardelli Specialty Coffees
6.299 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 699 Ft
Nem értékelt
6.299 Ft
Menny.:db

Leírás

A Catuai a rendkívül produktív Mundo Novo és a kompakt Caturra keresztezése, amelyet a Sao Paulo állambeli Instituto Agronomico (IAC) tenyésztett ki 1949-ben a brazíliai Campinasban. 1972-ben adták ki törzskönyvezést követően (egyedi növények kiválasztása egymást követő generációkon keresztül) és a mai napig széles körben termesztik.

Brazílián kívül először Guatemalában mutatták be 1970-ben, még a brazíliai megjelenés előtt. Jelenleg a Catuai az ország teljes kávétermelésének körülbelül 20%-át adja.

Hondurasban is széles körben termesztik, ahová 1979-ben vezették be az Instituto Hondureño del Café (IHCAFÉ) kiterjedt tesztjei után. Kereskedelmi forgalomba 1983-ban került, miután az IHCAFÉ kiválasztott két sort az ültetésre. Hondurasban ma a Catuai adja a termesztett arabica kávé közel felét. Az IHCAFÉ kutatói aktívan részt vesznek a Catuai-val való nemesítésben, valamint a Catuai és Timor hibrid vonalak közötti hibrid keresztezések létrehozásában.

A Catuai gazdaságilag is fontos Costa Ricában, ahová 1985-ben vezették be a sárga gyümölcsű Catuait, és leszármazottai széles körben elterjedtek az országban.
Más közép-amerikai országokban elhanyagolható jelenléte van.

A növény rendkívül termékeny a Bourbonhoz képest, részben kis mérete miatt, amely lehetővé teszi a növények egymáshoz közeli elhelyezését – közel kétszeres sűrűséggel ültethető. Emiatt a jellegzetesség miatt a Catuai bevezetése részben a teljes napfényes kávétermesztés felerősödéséhez vezetett Közép-Amerikában az 1970-es és 1980-as években. A növény alakja viszonylag könnyűvé teszi a kártevő- és betegségkezelések alkalmazását is. Nagy lendület és alacsony magasság jellemzi, ugyanakkor kevésbé kompakt, mint a Caturra. Sárga és piros gyümölcsű fajtái vannak, jelenleg számos változatban. A Catuai hátránya, hogy nagyon érzékeny a kávélevél rozsdájára.

A Pache a Typica fajta természetes mutációja: egyetlen gén különbözik, és ez okozza a ... növények kisebb növekedését, ami lehetővé teszi a sűrűbben ültetést és a magasabb hozam elérését. 1949-ben fedezték fel Guatemalában, a Brito farmon Santa Cruz Naranjoban, Santa Rosában. Ebből tömegszelekciós módszerrel választották ki, ami azt jelenti, hogy az egyes növények csoportját a kiváló teljesítményük alapján választják ki, ezekből a növényekből ömlesztik a magvakat, hogy új generációt alkossanak, majd a folyamatot megismételjék. A tömeges szelekció Guatemalában magángazdaságokban zajlott, és onnan terjedt el a fajta más régiókban és országokban.

Paraméterek

Espresso nem
Pörkölés közepes
Savasság közepesen savas
Single Origin igen
Származási hely Peru

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett értékelés.
Írja meg véleményét!