Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Batavia

Dél-Koreában folytatott tanulmányai során Jits Krol figyelmét felkeltette egy számára addig ismeretlen kávéfajta, az úgynevezett holland kávé, melyet bonyolult üvegeszközökkel, jeges víz felhasználásával készítettek. A helyi baristák szerint a kávé elnevezése a hollandok kávéfogyasztási szokásaira vezethető vissza.

Bár mint az később kiderült, a név nem egészen innen származik, miután Jits elfogyasztotta élete első holland kávéját, azonnal elvarázsolta a jégkockákkal felszolgált ital bársonyos jellegű, rendkívül gazdag ízvilága. Indiai tartózkodása során, egy különösen forró napon éppen Robert Nijhof-fal beszélgetett, miközben egyre inkább megérett benne az elhatározás, hogy milyen nagyszerű lenne, ha a holland kávérajongókkal is megismertethetnék az egyedülállóan ízletes holland kávét.

Hazatérve azonnal hozzáláttak a Hollandiában már rég elfeledett kávékészítési eljárás újjáélesztéséhez. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy néhány évvel és számtalan finomítással később a világ egyik legkülönlegesebb és egyben legízletesebb kávékészítési eljárását az alábbiakban Önnel is megoszthatjuk.

A holland kávé hidegen csepegtetett módon készül. Az eljárás során lassú ütemben, 18 órán keresztül jeges hideg vizet csepegtetnek a frissen őrölt kávéra.

A hidegen történő készítésnek köszönhetően a kávé nem oxidálódik, és az illata sem párolog el. Így a hagyományos módon, azaz forrón főzött kávéhoz képest kevésbé válik savanykássá, illetve keserűvé az ital, és jóval ízletesebb is annál.

A holland kávét általában whiskys vagy borospohárban szolgálják fel. Helyezzünk jégkockákat a pohárba, és töltsük fel 60 ml holland kávéval, majd lassan, kis kortyokban fogyasszuk el. Az áthatóbb ízélmény érdekében alaposan forgassuk meg a nyelvünk minden pontján, hogy megfelelően felmelegedhessen, és felszabadulhassanak belőle a különleges zamatok.

Rendezés: