Leírás
- Egy igazi csúcs kávé a Gardellitől, kimondottan filter kávé kedvelőknek
- Csésze profil: Rozmaring / Eper / Szegfűszeg/ Lime / HIbiszkusz / Gránátalma
- QUALITY SCORE
- 90.25
- SERIES
- Competition
- PRODUCER
- Sebastian Ramirez
- COUNTRY
- Colombia
- TERROIR
- Quindìo
- ALTITUDE
- 1750 masl
- PROCESS
- Anaerobic Special
- ARABICA CULTIVAR
- Pink Bourbon
- PICKED IN
- November 2021
- ARRIVED IN
- September 2022
- SHIPPED IN
- Cardboard box + Vacuum pack
- ROAST PROFILE BY
- Rubens Gardelli
- ROASTED ON
- Customised solid-drum roaster
-
Ezt a nagyon különleges Pink Bourbon tételt a Finca El Placer-en állítja elő Sebastian Ramirez, a negyedik generációs kávétermelő, aki több mint egy évtizede vezeti családi birtokát.
A farm az El Eje Cafetero (az úgynevezett "kávézóna") szívében található Calarcában, Quindio államban, 1750 m2 magasságban. Az El Placernél fenntartható gazdálkodást folytatnak, például elkerülik a gyomirtó szereket, és kéthavonta levágják a gyomokat. A talaj egészsége kiemelt fontosságú, és ennek megfelelő gondozása egészséges növényeket eredményez, és hozzájárul a kiváló ízprofilokhoz. Sebastian hozzáfér egy jól felszerelt mikrobiológiai laboratóriumhoz, amely kulcsfontosságú az El Placer csapata számára az innovatív és egzotikus kávék fejlesztésében.
A vörös és sárga bourbon hibridjéből termesztett Pink Bourbon állítólag először a huilai Pitalitóban találták meg. A rózsaszín és narancssárga bourbonokat nagyon nehéz állandóan előállítani. Ezeknek a színeknek a kifejeződéséhez vezető recesszív gének könnyen meghiúsulnak, ha sárga és vörös gének jelen vannak egy adott pollenszemben. Egy gondosan elkülönített és zárt tétel meglehetősen jól teljesít, és megőrzi e fajta egyedi színét és karakterét, bár ilyen tételeket meglehetősen nehéz megtalálni. A Pink Bourbon jelentős mennyiségű glükózt tartalmaz, amelyről azt gondolták, hogy segít finomabbá, lágyabbá és összetettebbé tenni a kávét.
Mivel a termelők egyre nagyobb figyelmet szentelnek az erjesztésnek a kávé minőségére és profiljára gyakorolt hatásának, különböző és érdekes technikákat vezetnek be repertoárjukba, hogy változatosabbá tegyék kínálatukat. Az egyik egyre népszerűbb módszer a kávé fermentálása szabályozott anaerob környezetben, ami azt jelenti, hogy a kávét egy edényben tartják, oxigén jelenléte nélkül. Ez a tétel ilyen anaerob fermentáción ment keresztül 100 órán keresztül, állandó 18°C hőmérséklet mellett, és a fermentációs folyamat során a CO2-t befecskendezték a tartályokba.
Abban a törekvésében, hogy minden fajta ízpotenciálját maximalizálja, Sebastian hozzáadja a mosto kávéhoz, amelyet citromfűfák baktériumkultúrájából nyernek, az erjesztés során a gazdaságban.
Az erjedés után a cseresznye az első szárítási fázison esik át egy szárítóberendezésben, körülbelül 40 fokos hőmérsékleten és 25%-os páratartalom mellett, körülbelül 20 napig. A második szárítási fázis, amely öt napig tart, egy parabolikus szárító polialagútban történik 5 napig.
Miután a kávé elérte a kívánt páratartalmat és stabilizálódott, a pergamenkávét kicséplik és kézzel kiválasztják, majd csomagolják és szállítják.
Paraméterek
Bio | nem |
Koffeinmentes | nem |
Espresso | nem |
Fairtrade | nem |
Ízesített | nem |
Pörkölés | világos |
Savasság | ![]() |
Single Origin | igen |
Származási hely | Colombia |
Lungo | nem |