Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Termékek Menü
   

Gardelli Speciality Coffees - CIGNOBIANCO 1000g szemes kávé

Kattints rá a felnagyításhoz!
További képek
Ár:
13.990 Ft
10.492 Ft
Árelőny: 25%
Egységár: 41.968,00 Ft/kg
Gardelli Speciality Coffees
Elérhetőség: Utolsó 1 db raktáron
Szállítási díj: 699 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Menny.:db

Leírás

A Cignobianco az egyetlen saját eszpresszókeverékünk, és már a kezdet kezdetétől fogva szerepelt kínálatunkban. A mi felfogásunkban ez a tökéletes mindennapi kávé, amelyet bármikor fogyaszthatunk, amikor csak kedvünk támad hozzá. A legjobb minőség érdekében megalkotásánál a gazdákkal szoros együttműködésben, gondosan választottunk ki két kávékülönlegesség besorolású, frissen szüretelt arabicaszállítmányt, majd hozzáadva szenvedélyünket és szakértelmünket, létrehoztuk a harmonikus és kiegyensúlyozott ízélményt. Mivel ez a fenséges egyensúly és csodás édesség a fehér hattyú, a Cigno bianco kecsességére és eleganciájára emlékeztet, róla neveztük el az alkotást.

A VÁLTOZATRÓL

A rendkívül nagy termőerejű mundo novo és a kis méretű caturra keresztezése, melyet a brazil Sao Paolo állambeli Campinas város Mezőgazdasági Intézete, az Instituto Agronomico (IAC) hozott létre. Ez a változat a bourbonhoz képest – részben kis mérete miatt, amely sűrű ültetést, s így szinte kétszeres tőmennyiséget tesz lehetővé – nagyon termékeny. Formája, alacsony termete miatt (még kisebb, mint a caturra) viszonylag könnyen kezelhető növényvédő szerekkel. Jellemzője a nagy életerő, de a levélrozsdára nagyon érzékeny.

A catuai elnevezés a guarani nyelvű „nagyon jó” kifejezésből származik. Jelenleg jó, de nem kiváló főzetminőséget kínáló változatnak tartják. . Nemesítésére 1949-ben került sor a sárga caturra és a mundo novo keresztezésével, s kezdetben a H-2077 jelzést viselte. Vannak sárga, illetve piros termésű típusai is, s az eltelt idő során számos országban többféle szelekción esett át.

Brazíliában pedigrészelekciót követően (melynek során az egymást követő generációkban konkrét egyedeket választanak ki a továbbnemesítésre), 1972-ben tették elérhetővé, és azóta széles körben használják.

Hondurasban 1979-ben kezdte vizsgálni az Instituto Hondureño del Café (IHCAFÉ), majd 1983-ban került forgalomba, miután az intézet két altípust kiválasztott. Az országban jelenleg ez a változat teszi ki az arabicatermesztés közel fele mennyiségét. Az IHCAFÉ kutatói továbbra is aktívan kísérleteznek a catuai nemesítésével, beleértve a catuai és a timori hibrid közötti keresztezéseket.

A catuai emellett Costa Ricában is fontos szerepet játszik, ahol sárga termésű típusát 1985-ben vezették be, s leszármazottai széles körben elterjedtek az egész országban. Guatemalában 1970-es bevezetése nyomán az ország kávétermésének mintegy 20%-át adja, Közép-Amerika más országaiban azonban elhanyagolható a használata.

Mivel kis mérete sűrűbb ültetést és hatékonyabb szüretelést tesz lehetővé, a ’70-es és ’80-as években ebben a régióban is valamelyest intenzívebbé vált a napon nevelt catuai termesztése.

A FELDOLGOZÁSI ELJÁRÁSRÓL

A száraz feldolgozás egyszerű: szüretelés után addig hagyják a napon szétterítve a bogyókat, amíg színük pirosról barnára, majd szinte feketére nem vált, s ez után hántolják le róluk a vastag, megszáradt külső réteget, egyetlen lépésben előállítva a zöld kávébabszemeket. Ez a módszer száraz klímájú régiókban alkalmazható a leghatékonyabban, ahol a nap és a hőség képes megszikkasztani a magokat az érintetlenül hagyott héjon belül.

Egyszerűsége miatt gyakran „természetes” kávénak is nevezik az ilyen módszerrel előállított terméket, s mivel a gyümölcshús érintetlen marad a szemeken, az eljárás leginkább a szőlő mazsolává aszalásához hasonlítható. Befektetési költsége minimális, ezért olyan vidékeken, ahol a bogyók szárításához megfelelő klíma áll rendelkezésre, többnyire ezt alkalmazzák az olcsó, kommersz besorolású kávék előállításához.

Nedves vagy párás levegőjű vidékeken azonban ez a megoldás kudarcra van ítélve: ha a száradás nem elég gyors, a szemeken lévő gyümölcshús megromlik, rothadni és penészedni kezd.

Emellett a szárazon feldolgozott kávék minősége nagyon változó lehet. Ha igazán gyümölcsös jellegű, édes és intenzív eredményt szeretnénk elérni, ez a módszer több manuális munkát igényel, mint a nedves feldolgozás, hiszen még a leggondosabb szüretelők is leszednek néhány éretlen, zöld, vagy akár csak félérett szemet az érett, piros bogyók között, s ha ezeket nem távolítják el a szárítás legelső napjaiban, a zöldek is úgy megbarnulnak, hogy már nem különböztethetők meg a pirosaktól.

 

Paraméterek

Single Origin igen
Származási hely Nicaragua
ORSZÁG Brazília/Etiópia
TERMŐVIDÉK Mantiqueira de Minas / Sidama
TENGERSZINT FELETTI MAGASSÁG 1000–1900 m
FELDOLGOZÁS természetes/mosott
VÁLTOZAT piros catuai / őshonos
CSOMAGOLÁS GrainPro zsák
PÖRKÖLÉSI PROFIL Rubens Gardelli
PÖRKÖLÉS ESZKÖZE egyedi pörkölőberendezés

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett értékelés.
Írja meg véleményét!
Márkáink
Facebook közösség