Leírás
LEÍRÁSAA Cignobianco a saját egyedi és csak eszpresszó kávé készítésére ajánlott kávéspecialitásunk és már a kezdetek óta a termékpalettánk egyik alappillére. A mi értelmezésünkben a tökéletes kávé a mindennapokra, olyasmi, amit bármikor élvezhet, amikor éppen kávéra vágyik. A kávékeverék készítéséhez két gondosan válogatott, frissen szüretelt különlegesen finom Arabica kávéfajtát választottunk olyan termelőktől, akikkel régóta dolgozunk és folyamatosan nyomon követjük a tevékenységüket és így ellenőrzötten a legjobb minőséget szállítják. Ehhez adjuk a szenvedélyünket és a tapasztalatunkat, eredményeként harmonikus, kiegyensúlyozott ízű termék születik. Ez a kivételes egyensúly és csodálatos édesség garantálja a White Swan (Cigno bianco/Fehér hattyú) báját és eleganciáját. TÖBBFÉLE VÁLTOZATCATUAI A Catuai kévé egy Arabica kávéváltozat, amely valójában a Mundo Novo és a Caturra változatok keresztezésével jött létre. Ez a növény könnyen alkalmazkodik a különféle éghajlati körülményekhez és tengerszint feletti magasságokhoz, éppen emiatt a világ számos részén népszerű a kávétermesztők körében. Eredetileg Brazíliában fejlesztették ki az ötvenes-hatvanas években. A Catuai kávét ma már Amerika több területén is termesztik. A Catuai-ültetvények általában kis méretűek, amelyeket könnyen szüretelhetőek és művelhetőek. A Catuai kávészemek általában kerekdedek, a többi ismert kávéfajtánál kisebb méretűek. A Catuai kávébabból nyert ital többféle ízt és aromát egyesít, általában a gyümölcsösség és a virágjelleg a legfőbb jellemzője. Az SL34 és SL28 Az SL28-at a Scott Laboratories nemesítette 1931-ben a Tanganyika régióban. Hamar igen népszerűvé vált egész Kenyában és kivételesen jó csészeminőség jellemzi. Széles levelei vannak, rézszínű levélvégekkel, babjai szélesek. Ugyanakkor az SL28 viszonylag alacsony hozamú fajta. Bár nem igazán bizonyított, sokan vélik úgy, hogy a Scott Labs a French Mission, Mocha és Yemen Typica alanyok keresztezésével hozta létre az SL 28 fajtát. Bármi legyen is a növény tényleges genetikai összetétele, az eredeti célkitűzés nyilvánvalóan az volt, hogy a nemesítő magas minőségű, elfogadható hozamú és a szárazságot jól tűrő fajtát kapjon. A FERMENTÁCIÓS FOLYAMATBRAZÍLIA A száraz eljárás meglehetősen egyszerű: Csak le kell szedni a gyümölcsöt, ki kell tenni a napra, amíg pirosról barnára, majdnem feketére nem változik a színe, majd fejtsük le a vékony, megszáradt külső héját egy lépésben, hogy szabaddá váljék a zöld bab. Ez a módszer elsősorban a száraz régiókban használható, ahol a nap és a hő ki tudja szárítani a magot az ép héj alatt. Gyakran hívják az így kapott terméket "természetes kávénak" az eljárás egyszerűsége miatt és mert a gyümölcs ép és érintetlen marad, nagyjából úgy, mintha szőlőt mazsolává aszalnánk. Mivel csak minimális mértékű befektetést igényel, a száraz módszer vált az alapeljárássá ahhoz, hogy olcsón jussunk eladható minőségű kávéhoz a száraz területeken. ahol a klíma alkalmas arra, hogy kiszárítsa a gyümölcsöt és a magot. KENYA A kávébogyókat kézzel szedik a kisbirtokosok s juttatják el az üzembe, ahol pépesítik a kávészemeket. Ezáltal rögtön elválasztható a sűrűbb, érett bab a ‘mbuni’-któl (a felszínen úszóktól), ugyanis az érett termés nehezebb, elmerül a vízben és csak ezek az érett szemek jutnak el a fermentáló tartályba. Az első fermentációs fázis mintegy 24 óráig tart, ezután megmossák a babokat és egy másik 12-24 órás fermentálásra teszik azokat a második tartályba. |
Paraméterek
Espresso | igen |
Savasság | |
Single Origin | nem |
Származási hely | Vegyes |
ORSZÁG | Brazília/Etiópia |
TERMŐVIDÉK | Mantiqueira de Minas / Sidama |
TENGERSZINT FELETTI MAGASSÁG | 1000–1900 m |
FELDOLGOZÁS | természetes/mosott |
VÁLTOZAT | piros catuai / őshonos |
CSOMAGOLÁS | GrainPro zsák |
PÖRKÖLÉSI PROFIL | Rubens Gardelli |
PÖRKÖLÉS ESZKÖZE | egyedi pörkölőberendezés |