Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Termékek Menü
   

Gardelli Specialty Coffes Finca Palmichal Colombia 250g szemes kávé

Kattints rá a felnagyításhoz!
Ár:
4.999 Ft
Gardelli Specialty Coffees
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 699 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Menny.:db

Leírás

FINCA PALMICHAL – KOLUMBIA

250 g

MINŐSÉGI PONTSZÁM: 87,75

Ízjegyek

Citromhéj, juharszirup, zöldalma, karamell

Eszpresszóként és filteres kávéként fogyasztva is kiváló

ADATLAP

MINŐSÉGI PONTSZÁM: 87,75

TERMELŐ: Atilano Giraldo

SZÁRMAZÁSI ORSZÁG: Kolumbia

TERÜLET: Quindìo

TENGERSZINT FELETTI MAGASSÁG: 1560 m

ERJESZTÉS: klasszikus mosott

FAJTA: Castillo

A BETAKARÍTÁS IDEJE: 2020. január

AZ ÁTVÉTEL IDEJE: 2020. augusztus

A CSOMAGOLÁS MÓDJA: GrainPro zsákok

A PÖRKÖLÉST IRÁNYÍTOTTA: Rubens Gardelli

A PÖRKÖLÉS ESZKÖZE: Testre szabott pörkölő

TÖRTÉNETE

Kolumbia kiemelten fontos helyet foglal el a kávékülönlegességek rajongóinak szívében. A kiváló minőségű kávéiról ismert Kolumbia a gazdák kemény munkájának és a kivételes természeti adottságainak köszönheti hírnevét.

Quindío Andes Sierra legmagasabb pontjától, a Cordillera Central-tól nyugatra fekszik. A vulkanikus eredetű hegység zöldellő völgyeit általában kellemesen frissítő szelek járják át. Az Eje Cafetero, vagyis kávétengelynek nevezett térséghez tartozó területen jelentős hagyománya van a kávétermesztésnek. Génova Quindío déli részén fekszik.

Itt működik Atilano Giraldo Finca Palmichal nevű gazdasága is, mintegy 1560 méteres tengerszint feletti magasságban. Az 53 hektáros gazdaság teljes egészét kávécserjékkel ültették be. Az ültetvényt burjánzó dombok és zöld banánfák szegélyezik. Az éveken keresztül az apjával együtt gazdálkodó Atilano a terület kávétermelőinek harmadik generációjához tartozik.

Atilano hosszú évekig tökéletesítette eljárását és gyarapította szaktudását, hogy az arabica kávéja elnyerje aromákban gazdag és kifejezetten testes, egyedülálló jellegét. A két esős évszaknak köszönhetően Atilano és munkatársai évente kétszer is szüretelhetnek.

A FAJTÁRÓL

Castillo a fajta 2005-ös nemesítésével foglalkozó Cenicafe kolumbiai kávékutató központnak segédkező kutató, Jamie Castillo után kapta a nevét.

A Castillo megalkotásakor a Colombia fajta jellemzőinek javítására helyezték a hangsúlyt. A levélrozsdának (roya) ellenálló kávéfajta rövid időn belül Kolumbia legnagyobb mennyiségben elültetett kávéjává vált. A nagy hozammal kecsegtető, a levélrozsdának és egyéb elterjedt betegségeknek hatékonyan ellenálló fajta kismérete nagyobb ültetési sűrűség elérését teszi lehetővé.

A FELDOLGOZÁSI ELJÁRÁSRÓL

A mosott kávék kizárólag a babra fókuszálnak. Ezzel a módszerrel azt kóstolhatjuk meg, mi van belül, nem azt, hogy mi van kívül. A mosott kávék íze szinte 100%-ban azon múlik, hogy a bab elegendő természetes cukrot és tápanyagokat szívott-e magába a termesztés során. Tehát a fajta, a talaj, az időjárás, az érettség, az erjesztés, a mosás és a szárítás egyaránt kulcsfontosságú.

A mosott kávék visszatükrözik mind a tökéletes babszem termesztéséhez szükséges tudást, mind azt a tényt, hogy a gazdák szerves részét képezik a kávébab erejének. A mosott kávékat megvizsgálva nyilvánvalóvá válik, hogy a származási ország és a környezeti feltételek létfontosságú szerepet játszanak az íz kialakulásában.

A nedves eljárás folyamán a gyümölcshúst (annak külső és részben középső részét is) mechanikus módon távolítják el. A középső rész megmaradó része, amelyet nyálkának nevezünk, hozzátapad a pergamenhez, és szárítás előtt eltávolítják. Ebben a folyamatban a nyálkában jelen lévő cukrokat természetes erjesztéssel vagy mechanikai dörzsöléssel távolítják el. A nyálka vízben nem oldódik, és olyan erősen tapad a pergamenhez, hogy egyszerű mosással nem távolítható el. A nyálka a mosást követő erjesztéssel vagy erős dörzsöléssel távolítható el, amit nyálka eltávolító gépekben végeznek. Az erjesztés úgy történik, hogy a mosott babkávét a szabadban felhalmozzák, vagy pedig vízbe áztatják, s bizonyos ideig állni hagyják. Miután a cukrok lebomlása megtörtént, a szemeket másodszor is megmoshatják az esetleges egyéb szennyeződésektől való megtisztítás érdekében, vagy közvetlenül kiteríthetik a szárítóágyakra.

Paraméterek

Espresso nem
Pörkölés világos
Savasság közepesen savas
Származási hely Kolumbia

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett értékelés.
Írja meg véleményét!
Márkáink
Facebook közösség