Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Termékek Menü
   

Gardelli Gayukuini Kenya szemes kávé 250g

Kattints rá a felnagyításhoz!
Ár:
6.499 Ft
Gardelli Specialty Coffees
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 699 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Menny.:db

Leírás

Gakuyuini (Kenya)

250 gr

A termőföld legjava

MINŐSÉGI PONTSZÁM: 88,75

Ízjegyek

Vanília / Earl Grey tea / Rózsazselé / Édes citrom / Fekete cseresznye

Eszpresszó és filteres kávé készítéséhez javasoljuk

Technikai adatok

Minőségi pontszám: 88,75

Termékcsoport: A termőföld legjava

Termelő: Több kistermelő

Ország: Kenya

Termőhely: Kirinyaga

Tengerszint feletti magasság: 1700-1900 m

Fermentáció: Kenya Mosott (utólagos áztatás)

Arabika változat: SL28 és SL34

Szedés: 2020. november

Beérkezés: 2021. szeptember

Szállítás: Vákuumcsomagolás

Pörkölési profil: Rubens Gardelli

Pörkölés: Egyedi pörkölővel

TÖRTÉNETE

A Gakuyuini gyár Kenya középső hegyvidékén, Kyrinyaga megyében található, és a Thirikwa Cooperative Society (1553 kistermelőt tömörítő szövetkezet) tagja.

A gyár egy gyönyörű, termékeny, erdős övezetben helyezkedik el, több ezer önellátó kistermelő veszi körül, akik a burgonya, banán, mangó és avokádó mellett kávét is termelnek eladásra.

Ezek a kisbirtokok a tengerszint felett átlagosan körülbelül 1650 méteres magasságban helyezkednek el, többek között ennek köszönhető az itt termesztett kávébabok kiváló ízvilága.

A termelők kiválóan hasznosítják a Kenya-hegy kialudt vulkánjának hamujából keletkezett mély, tápanyagban gazdag talajt. Főként SL28, SL34, Ruiru 11, Batian és a Ruiru törzsbe oltott SL28 fajtákat termesztik.

Az utóbbi ötvözi a Ruiru 11 erős, betegségekkel szembeni ellenálló képességét az SL28 kiváló csészeminőségével.

A FAJTÁRÓL

SL28

Az SL28 fajtát a Scott Laboratories termesztette 1931-ben Tanganyikában. Kiváló csészeminősége miatt nagyon népszerű fajta lett egész Kenyában. Nagy szemű kávé széles, vöröses végű levelekkel. Az SL28 fajta termőképessége azonban viszonylag alacsony. Bár erre nincsenek bizonyítékok, bizonyos források arra utalnak, hogy az SL 28 fajtát a French Mission, a Mocha és a Yemen Typica változatainak felhasználásával állították elő. Bármi legyen is a genetikai összetétele, az előállítók célja bizonyára az volt, hogy egy olyan növényt találjanak, mely jó minőséggel, elfogadható termőképességgel és nagy fokú szárazságtűréssel rendelkezik.

SL34

Az SL 34 a French Mission fajta egyik változata, amely a Loresho ültetvényről származik Kabate-ből. Az SL34 levelei szélesek, bronzszínű végekkel. Egész Kenya területén széles körben termesztik. Az SL34 azért kedvelt fajta, mert változó éghajlati viszonyok között is magas termőképesség jellemzi és képes nagyra nőni. Azt tartják róla, hogy jól tűri a szárazságot és a heves esőzéseket.

A FERMENTÁCIÓS ELJÁRÁS

A Gakuyuini gyárban a kávé feldolgozását a Kenyában általánosan használt módon végzik.

Helyi embereket alkalmaznak az érett kávécseresznyék szedésére októbertől januárig. Az érett cseresznyék hántolását nedves őrlőmalomban végzik tárcsás kávébabhántolóval.

A kávébabokat innen az áramló víz szállítja nagyobb tartályokba és e folyamat során további átválogatás történik: miközben a gyümölcshússal rendelkező kávébabok a vízben áramlanak, a víz felszínén maradó könnyebb szemeket eltávolítják, a lesüllyedő szemeket pedig tartályokba helyezik.

Ezt követően a kávészemeket elkülönítik három csatornában, és a pergamenhéjas kávét három osztályba sorolják: P1 a legjobb, P2, illetve P3. A pergamenhéjas kávét ezután hatalmas tartályokba töltik, ahol a következő 24 órában megtörténik a száraz fermentáció.

Amint a gyümölcshús meglazul, a kávészemek kavicsszerűvé válnak és a fermentációs folyamat a kávészemek vízzel teli csatornákban történő átmosásával ér véget. Itt további minőségi válogatás történik: a rossz minőségű lebegő szemeket kimossák a sűrű, jó minőségű szemek közül.

A mosást követően a pergamenhéjas kávé áztató tartályba kerül, ahol 24 órán keresztül hideg vízben ázik. Ekkor termelődik az aminosav a kávészemek belsejében, ami feltételezhetően hozzájárul a kenyai kávé sajátos ízvilágához.

Mindezek után a pergamenhéjas kávét magas ágyásokon vékony rétegben kiterítik és napon szárítják 11-14 napon keresztül.

A kávé ezután egy tárolási, vagy más szóval „pihentetési” szakaszba kerül, mielőtt a malomba szállítják, ahol a pergamenhéjat eltávolítják, és a kávészemeket átvizsgálják, illetve megtisztítják a hibás szemektől.

Megtörténik a méret szerinti AA, AB, PB minőségi osztályokba sorolás, s végül grain-pro zsákokban, vagy vákuum-csomagolásban a kávé készen áll az exportálásra.

Paraméterek

Espresso nem
Pörkölés közepes
Savasság savas
Single Origin igen
Származási hely Kenya

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett értékelés.
Írja meg véleményét!
Márkáink
Facebook közösség