Leírás
A Cignobianco az egyetlen saját eszpresszókeverékünk, és már a kezdet kezdetétől fogva szerepelt kínálatunkban. A mi felfogásunkban ez a tökéletes mindennapi kávé, amelyet bármikor fogyaszthatunk, amikor csak kedvünk támad hozzá. A legjobb minőség érdekében megalkotásánál a gazdákkal szoros együttműködésben, gondosan választottunk ki két kávékülönlegesség besorolású, frissen szüretelt arabicaszállítmányt, majd hozzáadva szenvedélyünket és szakértelmünket, létrehoztuk a harmonikus és kiegyensúlyozott ízélményt. Mivel ez a fenséges egyensúly és csodás édesség a fehér hattyú, a Cigno bianco kecsességére és eleganciájára emlékeztet, róla neveztük el az alkotást. | |
|
|
A FELDOLGOZÁSI ELJÁRÁSRÓLA száraz feldolgozás egyszerű: szüretelés után addig hagyják a napon szétterítve a bogyókat, amíg színük pirosról barnára, majd szinte feketére nem vált, s ez után hántolják le róluk a vastag, megszáradt külső réteget, egyetlen lépésben előállítva a zöld kávébabszemeket. Ez a módszer száraz klímájú régiókban alkalmazható a leghatékonyabban, ahol a nap és a hőség képes megszikkasztani a magokat az érintetlenül hagyott héjon belül. Egyszerűsége miatt gyakran „természetes” kávénak is nevezik az ilyen módszerrel előállított terméket, s mivel a gyümölcshús érintetlen marad a szemeken, az eljárás leginkább a szőlő mazsolává aszalásához hasonlítható. Befektetési költsége minimális, ezért olyan vidékeken, ahol a bogyók szárításához megfelelő klíma áll rendelkezésre, többnyire ezt alkalmazzák az olcsó, kommersz besorolású kávék előállításához. Nedves vagy párás levegőjű vidékeken azonban ez a megoldás kudarcra van ítélve: ha a száradás nem elég gyors, a szemeken lévő gyümölcshús megromlik, rothadni és penészedni kezd. Emellett a szárazon feldolgozott kávék minősége nagyon változó lehet. Ha igazán gyümölcsös jellegű, édes és intenzív eredményt szeretnénk elérni, ez a módszer több manuális munkát igényel, mint a nedves feldolgozás, hiszen még a leggondosabb szüretelők is leszednek néhány éretlen, zöld, vagy akár csak félérett szemet az érett, piros bogyók között, s ha ezeket nem távolítják el a szárítás legelső napjaiban, a zöldek is úgy megbarnulnak, hogy már nem különböztethetők meg a pirosaktól. |
Paraméterek
Espresso | igen |
Savasság | |
Single Origin | nem |
Származási hely | Vegyes |
ORSZÁG | Brazília/Etiópia |
TERMŐVIDÉK | Mantiqueira de Minas / Sidama |
TENGERSZINT FELETTI MAGASSÁG | 1000–1900 m |
FELDOLGOZÁS | természetes/mosott |
VÁLTOZAT | piros catuai / őshonos |
CSOMAGOLÁS | GrainPro zsák |
PÖRKÖLÉSI PROFIL | Rubens Gardelli |
PÖRKÖLÉS ESZKÖZE | egyedi pörkölőberendezés |