Johan & Nyström Luis "Wicho" Valdes Santa Isabel 250g
Johan & NyströmLeírás és Paraméterek
Luis "Wicho" Valdé kávéja a Santa Isabel farmról már évek óta visszatérő kedvenc! A kávé adott helyet kapott Farmers sorozatunkban, és az idei termés, a mosott Caturra egyszerre ropogós és elegáns, karamell édességgel, szőlő, piros alma és egy csipetnyi fehér ribizli ízével. 1960-ban Don Luis Valdés visszavásárolta a régi családi farmot, a Santa Isabel-t, amely már 1875-ben először a család birtokában volt. 1965-ben kávét kezdett termeszteni, és ma fia, Wicho felel az egész gazdaságért. . Wicho úgy nőtt fel, hogy apjának segített a farmon, és korán beleszeretett a kávéba. Agronómiai tanulmányok után 1998-ban tért vissza Santa Isabelbe. Ma Wichónak három gyermeke van, akik hétvégéit és iskolai szüneteiket is a farmon töltik. "Remélem, ők is megszeretik a kávét, akárcsak én." A Valdés család védi a környezetet, és a gazdaság csaknem egyharmadát, 88 hektárt egy cédrus-, fenyő- és mahagónierdőnek szánta, amely védi a vízkészleteket és elősegíti a biológiai sokféleséget. A farm fennmaradó 200 hektárját a kávétermelés szenteli, a különféle kávéfajták mellett a Guatemalában gyakori Inga fák árnyékot adnak és javítják a talaj minőségét. A Wicho szisztematikus metszési módszerrel is rendelkezik, amely javítja a szellőzést és a fényt, ami csökkenti az olyan gombás betegségeket, mint a „kávélevél rozsda”, és a kezelések szükségességét. 2021 vége óta a Santa Isabel csökkentette a vegyszerek és a nem szerves anyagok használatát. A Wicho laboratóriumot hozott létre a farmon, hogy olyan természetes megoldásokat hozzon létre, amelyek ellenállóbbá teszik a kávéfákat a betegségekkel szemben. Ennek köszönhetően már nem kell növényvédőszert használnia, és felére csökkentette a gombaölő szerek használatát. A kávéfák most egészségesebbek, és várhatóan tovább javul a minőség. 2024-ben a fáknak csak 10%-a mutatta a „kávélevélrozsda” jeleit, szemben az előző évi 30%-kal. A Coban régióban körülbelül 3500 mm csapadék esik évente, ezért metszés szükséges a gombás betegségek elkerülése érdekében. Emellett hosszú és meglehetősen szabálytalan virágzást hoz létre, ami elég sok pluszmunkát okoz a betakarítás során. Előfordul, hogy a szedők akár tízszer is elhaladnak egy kávéfa mellett, hogy az összes kávébogyót éppen akkor szedjék le, amikor azok teljesen érettek! Szedés után a kávét pépesítik, és tartályokba helyezik 48 órán át erjedni. Ezután leöblítjük, és további 24 órán át vízben áztatjuk. Ezután a kávét néhány napig hagyják kint száradni, mielőtt jól szellőző üvegházakba viszik. A szárítást gondosan felügyelik, hogy egyenletes páratartalmat és vízaktivitást érjenek el, mindezt a stabil, kiváló minőségű kávé érdekében. Nagyon büszkén mutatjuk be a Wicho's kávét – immár 10. éve! Rövid és agresszív pörkölési profillal pörköltük, hogy a legjobban kiemeljük az elegáns és karamell édességet. Ez azt jelenti, hogy az elején sok hőt adunk hozzá, majd csökkentjük a hőmérsékletet. Így megmarad a kávé savassága és frissessége, miközben az egyensúlyt és az édességet keressük a csészében. Származási hely: Cobán, Guatemala Producer: Luis "Wicho" Valdes Farm: Santa Isabel Tengerszint feletti magasság: 1600 m Fajta: Caturra Eljárás módja: mosott Ízek: Ropogós és elegáns, karamell édességgel, szőlő, piros alma ízével és egy csipetnyi
Espresso | igen |
Pörkölés | közepes |
Savasság | |
Single Origin | igen |
Származási hely | Guatemala |