Leírás és Paraméterek
A Bob-o-link elindítói a Croce család, akik 2001 óta vezetik a Fazenda Ambiental Fortaleza farmot. Azóta a régi családi gazdaságot mintagazdasággá alakították a fenntartható mezőgazdasági módszerek tekintetében. A FAF Coffees ma egy gazdálkodói hálózatot, egy kávékutatási központot és egy exportcéget foglal magában, amely a világ minden tájára szállít kávét.
A család rájött, hogy bár mindent megtettek az őket körülvevő környezet javítása érdekében, annak nagyon csekély hatása volt, ha szomszédaik úgy folytatják, mint korábban. Ezért úgy döntöttek, hogy filozófiájukat megpróbálják kiterjeszteni a környék termelőire is. A Bob-o-link madár, akinek megélhetését és vándorlási szokásait az erdőirtás, a szójabab és a kukorica egyoldalú termesztése fenyegette, annak szimbólumává vált, hogy tenni kell valamit.
Az eredmény a „Bob-o-link Coffees”, egy olyan termelői hálózat, amely mindannyian arra törekszik, hogy kiváló minőségű kávét állítsanak elő a természettel összhangban. Ezek a gazdaságok a hegyvidéki Mogiana régióban (São Paulo és Minas Gerais államok) találhatók, 900–1400 m tengerszint feletti magasságban, és olyan fajtákat termesztenek, mint a Bourbon, a Mundo Novo és a Catuai. A legtöbb farm kicsi és családi kézben van, és a hegyek tetején található, tökéletes környezet a kávétermesztéshez! A bogyókat ezután kézzel szelektíven szedik, és az otthonuk melletti teraszokon szárítják.
A fenntartható kávétermesztés egyebek mellett mindenféle környezetre veszélyes anyag kizárását, „zöld folyosók” kialakítását jelenti a vadon élő állatok számára, valamint a környék összes vízforrásának megőrzését. Többféle növényt is termesztenek, köztük banánt, avokádót, mangót és maracuja gyümölcsöt, hogy a már amúgy is gazdag környező erdővel együtt természetes körforgást és gazdag állatvilágot hozzanak létre. Mind az állatok érdekében, mind egy olyan ökoszisztéma létrehozása érdekében, amely természetesen minimálisra csökkenti a kávéfák védelmének szükségességét.
A FAF segíti a termelőket a betakarítási technikák, a metszés és a szárítás oktatásában, de szükség esetén anyagi segítséget is nyújt. A hálózat évről évre bővül, ahogy egyre több termelő látja a munka előnyeit. Mind a természetért, mind azért, mert jobban megfizetik a kávéjukat, ami a családok számára is fenntarthatóságot teremt.
A kávé közvetlenül hozzánk érkezik a lännai pörkölőbe, közvetítők nélkül, majd finoman megpörkölik. A tapasztalt kávéfogyasztó megtalálja a csokoládé, a vajkaramell és az édes szilva jegyeit. Mindenki más élvezni fogja a gazdag, édes és ízletes eszpresszót tejjel és tej nélkül.
Mi a J&N-nél 2010 óta vásárolunk kávét a Croce családtól, és Marcosszal, Filipével és Silviával ápolt kapcsolatunk pontosan összhangban van vásárlási filozófiánkkal. Ezért nem véletlenül választottuk ezt a limitált kiadású eszpresszót Direct Trade bélyegzővel az elején. A közvetlen kereskedelemről itt olvashat bővebben.
Ország: Brazília
Regio: San Paulo
Magasság: 1100-1300m
Típus: Catuai/ MUndo Novo / Bourbon
Feldolgozás: Natural
Csészeprofil: Csokoládé/Karamel/Édes szilva
Bio | nem |
Koffeinmentes | nem |
Espresso | igen |
Fairtrade | nem |
Ízesített | nem |
Pörkölés | közepes |
Savasság | |
Single Origin | igen |
Tömeg | 500 |
Származási hely | Brazilia |
Lungo | nem |