Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Termékek Menü
   

Gardelli Manantiales Del Frontino Colombia

Kattints rá a felnagyításhoz!
Ár:
4.299 Ft
Gardelli
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 499 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

MANANTIALES DEL FRONTINO KOLUMBIA

250 g

 

MINŐSÉGI PONTSZÁM: 88,00

 

Ízjegyek

Piros alma, mandarin, méz, barna cukor

 

Eszpresszóhoz és filter kávéhoz ajánlott

 

TECHNIKAI ADATOK:

 

TERMELŐ: Andres Londoño

ORSZÁG: Kolumbia

TERMŐVIDÉK: Valle del Cauca megye

TENGERSZINT FELETTI MAGASSÁG: 1700–1800 m

FELDOLGOZÁS: nedves (mosott)

VÁLTOZAT: piros bourbon

SZÜRETELÉS IDŐPONTJA: 2018. május

ÉRKEZÉS IDŐPONTJA: 2018. október

SZÁLLÍTMÁNY TÖMEGE: 2800 kg

CSOMAGOLÁS: GrainPro zsák

PÖRKÖLÉSI PROFIL: Rubens Gardelli

PÖRKÖLÉS ESZKÖZE: egyedi pörkölőberendezés

TÖRTÉNETE

 

A kolumbiai Manantiales del Frontino egy 170 hektáros birtok, s egyben az ország egyik leghíresebb kávétermelő vállalkozása a Valle del Cauca megyei Caicedoniában.

1500–2000 méteres tengerszint feletti magasságon elterülő ültetvényein több mint 10-féle változat terem az őserdő fái között, a központi hegységrendszer, a Cordillera Central olvadékvizeivel öntözve, amelyek minden egyes változatnak megadják a lehető legjobb főzetminőség és a kiváló keverékek megalkotásának lehetőségét.

 

Tulajdonosa, Andres Felipe Londoño és csapata a gondos ültetéssel és az olyan változatok nemesítésével, mint a geisha, a piros és a sárga bourbon, a castillo és a colombia, magas minőségi mércét állított fel. 2011-Ben geishájuk elnyerte az Év Kávéja címet az SCAA-konferencián, 2012-ben pedig a Rainforest Alliance elismerését a kiemelten környezetvédő gazdálkodásért.

Az esőerdők védelmére szerveződött szövetség partnerségének feltétele a diverzitás megőrzése a gazdaságban, így nem meglepő, hogy a birtokon banán-, avokádó- és nagy területen őshonos fákat találunk, melyek a helyi hatóságok felügyelete alatt állnak.

 

Piros bourbonunk a farm 1700–1800 méteren fekvő részén termett, tűlevelű-ültetvények szomszédságában. Talaja és mikroklímája karakteres, élénk savasságot kölcsönöz neki, a piros alma és a mandarin ízjegyeivel, valamint kellemes édességgel és átfogó testességgel.

A VÁLTOZATRÓL

 

Kulturális és genetikai szempontból a bourbon a világ egyik legfontosabb arab kávéja, amelyet nagy tengerszint feletti magasságon termesztenek, és kiváló főzetet ad.

Ez az egyik a két fő változat közül, amelyekből újabb változatokat nemesítenek, a másik a typica. Történeti feljegyzések szerint a bourbont Délnyugat-Etiópia kávéerdeiből vitték Jemenbe, ahol egyszerű terményként kezelték – ezt a nemrégiben elvégzett genetikai kutatások megerősítették.

 

Termesztése legelőször Réunion szigetén kezdődött, amelyet 1789 előtt Bourbon-szigetként ismertek. Innen vitték később a franciák az afrikai kontinensre, majd Latin-Amerikába.

Legjobban az 1100–2000 méter közötti tengerszint feletti magasságot kedveli, és hozama 20-30%-kal nagyobb, mint a typicáé. Ez a hozamszint, illetve a rá jellemző növekedési ütem kereskedelmi szempontból rentábilis, azonban hátránya a betegségekkel és kártevőkkel szembeni gyenge ellenálló képesség.

A FELDOLGOZÁSI ELJÁRÁSRÓL

 

A nedves eljárás a kávébabra helyezi a hangsúlyt: azt engedi érvényesülni, ami a belsejében van, nem azt, ami kívül. Ennek megfelelően a mosott kávék jellege szinte 100%-ban azon múlik, hogy növekedési idejük során fel tudtak-e venni elegendő természetes cukrot és tápanyagokat, amiben pedig meghatározó a változat, a talaj, az időjárás, az érettség foka, az erjesztés, a mosás és a szárítás módja.

 

Fejlődésükben nemcsak a „tökéletes” kávé előállításának titkát kereső tudomány, hanem a termesztőknek az adott változat ízvilágának kialakításában játszott szerepe is tettenérhető. Az ízeket meghatározó tényezők között mindemellett a legalapvetőbb továbbra is a származási ország és a környezeti körülmények.

 

A nedves feldolgozás során a kávébogyók gyümölcshúsát (azaz az exokarpiumot és a mezokarpium egy részét) mechanikus úton eltávolítják. A mezokarpium fennmaradó része, melyet nyálkarétegnek neveznek, hozzátapad a magot borító hártyához, s ezeket később, a szárítás előtt szintén eltávolítják. E folyamat során a nyálkarétegben található cukrok a természetes erjedés, illetve a mechanikai dörzsölés következtében eltűnnek. A nyálkaréteg azonban nagyon erősen tapad a magot borító hártyához, így azt egyszerű mosással eltávolítani nem lehet: csak a mosást követő erjesztés vagy nagyon erőteljes dörzsölés tudja leválasztani, amelyet az úgynevezett nyálkaeltávolító gépben végeznek el. Az erjesztés úgy történik, hogy a mosott babkávét a szabadban felhalmozzák, vagy pedig vízbe áztatják, s bizonyos ideig állni hagyják. Miután a cukrok felbomlása megtörtént, a szemeket másodszor is megmoshatják az esetleges egyéb szennyeződésektől való megtisztítás érdekében, vagy közvetlenül kiteríthetik a szárítóágyakra.

100% Arabica igen
Espresso igen
Pörkölés közepes
Savasság enyhén savas
Származási hely Kolumbia

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett értékelés.
Kérjük értékelje a terméket!


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Márkáink
Facebook közösség