Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Termékek Menü
   

Gardelli El Eucalipto szemes kávé 250g

Kattints rá a felnagyításhoz!
Ár:
5.699 Ft
Gardelli Specialty Coffees
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 699 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Menny.:db

Leírás

El Eucalipto (Peru)

250 gr

*A termőföld legjava*

MINŐSÉGI PONTSZÁM: 88,00

Ízvariációk

Alma / Tejkaramella / Egres / Juharszirup

Eszpresszó és filteres kávé készítéséhez javasoljuk

Technikai adatok

Minőségi pontszám: 88,00

Termékcsoport: A termőföld legjava

Termelő: Yoner Celis Guerrero

Ország: Peru

Termőhely: Cajamarca

Tengerszint feletti magasság: 1700 m

Fermentáció: Hagyományos mosott

Arabika változat: Caturra

Szedés: 2021. augusztus

Beérkezés: 2022. február

Szállítás: GrainPro zsákokban

Pörkölési profil: Rubens Gardelli

Pörkölés: Egyedi pörkölővel

TÖRTÉNETE

Huabal a Cajamarca régióban elhelyezkedő Jaén tartomány egyik körzete. Ez a kávéfeldolgozó terület az itt termő kávé jó minőségéről ismert. A rendkívül gyenge infrastrukturális háttér miatt azonban sok helyi termelőnek nincsenek meg a szükséges forrásai és tudása ahhoz, hogy teljes mértékben realizálják az általuk termelt kávéban rejlő lehetőséget. A térség tengerszint feletti magassága 1200 és 2100 m között van, s az ültetvények többsége 1800 méternél magasabban helyezkedik el. Huabal több faluból áll, s a kávétermesztés e falvak köré összpontosul.

Huabalban sok termelő Catimore fajtát ültetett előveteményként a talaj regenerálása érdekében, s ezt a kormány és a nemzetközi partnerek is támogatták, bizonyos tengerszint feletti magasságokban pedig ez a gyakorlat nagyszerű eredményeket hozott. A minőségi áruból származó nyereség visszaforgatásával egyre több termelő ültet újra Caturra, Bourbon és Catuai fajtákat. Ezek a fajták a megfelelő odafigyeléssel és tápanyag-utánpótlással magasabb hozamot és jobb minőségű kávét produkálnak. Mivel a Huabal körzet területe több hegységet is magába foglal, az éghajlati viszonyok és a talaj jelentős eltéréseket mutathatnak. Néhol nedves, párás a légkör és a talaj vörös, afrikai jellegű, máshol a szárazság és a forróság jellemző. Az eltérő időjárási és talajviszonyok hozzájárulnak a kiemelkedő csészeprofilhoz és néhány kifejezetten összetett kávéhoz.

Yoner (e tétel termelője) a tulajdonosa a Huabal körzet egyik kis területének 1700 méter tengerszint feletti magasságban, ahol Caturra, Pache és Nacional fajtákat termeszt. A Nacional fajtanevet sok esetben a Typica változatra használják Peruban, ahol ez egy meglehetősen ritka fajta. A farmon körülbelül 4000 kávécserje található.

A FAJTÁRÓL

A Caturra kávéváltozatot Brazíliában az IAC, a Sao Paulo Állam Agronomico Instituto-hoz tartozó, Alcides Carvalho Kávé Központban fejlesztették ki.

1937-ben az IAC-hoz Minas Gerais és Espiríto Santo államok határából származó vetőmagminták érkeztek. A minták a vörös és sárga Caturra változatokból származtak. Ez a két változat a Bourbon Red természetes módon kialakuló variánsa, amely eredetileg egy magas kávécserje a Serra do Caparaó hegyvidékéről, ami jelenleg egy nemzeti park Rio de Janeiro városától északkeletre.

Ez az apró méretű és magas hozamú változat az első ismert természetes módon kialakult kávévariáns. A vörös és sárga Caturra jellegzetessége, hogy a kávécseresznyék egymáshoz közel helyezkednek el a cserjén. Ezek a változatok kiváló csészeminőséggel rendelkeznek, ugyanis genetikailag nagyon közel állnak a Bourbon változathoz.

A FERMENTÁCIÓS ELJÁRÁS

A mosott eljárásnál csak a kávészemek számítanak. A belső ízre koncentrálnak, nem a külső héjban rejlő lehetőségekre. A mosott kávé minősége majdnem 100 %-ban attól függ, hogy a kávé elég természetes cukrot és tápanyagot vesz-e fel a növekedési ciklusban. Vagyis a fajta, a talaj, az időjárás, az érettség, a fermentáció, a mosás és a szárítás kulcsszerepet játszanak.

A mosott kávé visszatükrözi a tökéletes kávészemek termesztésével kapcsolatos tudást és azt is, hogy a termelők milyen fontos szerepet játszanak a kávészemek ízvilágának kialakításában. A mosott kávék kapcsán nem hagyhatjuk figyelmen kívül a származási ország és a környezeti tényezők hatását az ízek kialakulásában.

A vizes eljárás során a gyümölcshúst (azaz a külső vékony héjat és részben a nyálkás gyümölcshúst) mechanikusan távolítják el. A megmaradó gyümölcshús, vagy nyálkaréteg hozzáragad a pergamenhéjhoz és a szárítást megelőzően ezt is eltávolítják. E folyamat során a nyálkarétegben található cukrokat száraz fermentálással vagy mechanikus súrolással távolítják el. A nyálkaréteg vízben nem oldódik és annyira hozzátapad a pergamenhéjhoz, hogy egyszerű mosással nem távolítható el. A nyálkaréteget a fermentálást követő mosással vagy erős dörzsöléssel távolítják el az arra szolgáló gépekkel. A fermentáció történhet úgy, hogy a kávészemeket a szabad ég alatt felhalmozzák, vagy víz alá teszik és hagyják, hogy a természet végezze a dolgát. Miután a cukrokat eltávolították, a kávészemeket másodszor is át lehet mosni az egyéb szennyeződések eltávolítása érdekében, vagy azonnal ágyásokba helyezni a szárításhoz.

A farmon a kávét betontartályokban fermentálják 12-18 órán keresztül az időjárástól függően. Ezt követően a kávét átmossák és megtisztítják, majd műanyag ponyvára helyezik és napon szárítják 10-14 napig.

Paraméterek

Espresso nem
Pörkölés közepes
Savasság közepesen savas
Single Origin nem

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett értékelés.
Írja meg véleményét!
Márkáink
Facebook közösség