Leírás és Paraméterek
A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar túlnyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének, hisz a 20-ik század első évtizedében megjelenő, korai kávégépek is ezen az elven működtek. Luigi Bezzera 1904-ben készíti el terveit a gőznyomásos technológia felhasználásáról a kávékészítésben. Desiderio Pavoni ezen tervek alapján kezdi meg a vendéglátóiparban használatos kávégépek sorozatgyártását. A gép nagy teljesítménye miatt a barista képes gyors egymásutánban sok adagot lefőzni, ugyanakkor egy-két adag elkészítésekor se ingadozik a minőség. Ezzel először nyílik lehetőség a kávés helyek számára, hogy mindig friss, állandó minőségű kávét kínálhassanak vendégeiknek. Az olaszországi vendéglátásban néhány évtized alatt elterjedt, az 1920-as években már hazánkban is megjelent a gőznyomásos technológia. A háztartásokban is használható praktikus és olcsó "gőzölős-kávéfőző" feltalálása azonban még váratott magára.
Alfonso Bialetti Az 1888-ban született olasz mérnök a francia alumíniumiparban kezdte szakmai pályafutását, majd 1919-ben megalapította saját vállalkozását a piemonti Crusinallo városában. A kezdetben általános fémmegmunkálással és gépgyártással foglalkozó üzem később a háztartási kávéfőzők gyártásával ért el világhírt.
Bialetti 1933-ban fejezte be a Moka Express tervezését. A cégtörténet szerint a kis kávéfőzőhöz az ötletet a korabeli háziasszonyok által használt "mosógépek" adták. A szennyes ruhát olyan hengerekben főzték ki, melyeken belül egy központi cső futott. Az alulról melegített forró, szappanos víz a vezetékben felfutott, elárasztotta a ruhákat, majd átszivárogva azokon, körkörösen távozott. Ennek alapján a mokkafőző (olaszul: la Moka, la macchinetta, la caffettiera) működtetése:
1.) az alsó részbe vizet öntünk, 2.) az alul csőben végződő kávés szűrőt fölé helyezzük, 3.) a tömítőgyűrűvel szigetelt felső részt erősen rátekerjük 4.) tűzhelyre rakjuk. A zárt, alsó víztérben a vízgőz összegyűlik, a nyomás növekszik. A víz (a növekedő nyomás miatt) nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, a magas nyomás bepréseli a forró vizet a csőbe, keresztül a kávén és a szűrön, egészen a felső tartályba.
|
|
A belső, technológiai tervezés mellett Bialetti a külsőre is nagy gondot fordított: a Moka Express szimmetrikus, nyolc oldalú (octogon), letisztult, art deco megjelenése kategóriát és stílust teremtett. Kiszorította az olasz piacról a kezdetleges, forrázással működő, 19. században kifejlesztett Napoletana és Milanese kávéfőzőket. Működése és megjelenése majd 80 éve meghatározó az igazi és "utángyártott", másolt kotyogók számára. A Moka Express, Olaszország vezető kávéfőző gyártói közé emelte a céget. 1946-ban az alapító fia, Renato vette át a cég vezetését, aki rendkívül sikeres marketing stratégiával hirdette és terjesztette el a mokkafőzőt a világháború után. Milánó, Észak-Itália majd az egész ország megismerte a kotyogót. Ekkor született meg logójuk, kabalafigurájuk: a bajszos kis ember (l’omino con i baffi). Az 1953-ban Paul Campani által megrajzolt mókás figura jobb kezét, kinyújtott mutatóujjal felemeli, mintha éppen egy kávét rendelne.
|
|
A mokkafőző fejlesztése azonban nem állt meg. A modern, krémes espresso megjelenésére válaszul a Bialetti cég megalkotta a Brikkát, a kotyogók új generációját. A kávéfőző felső része nyomásnövelő súlyszeleppel van ellátva, ami visszatartja a vizet az alsó részben, ezzel még tovább növelve a nyomást. A kívánt nyomásérték elérésekor a víz erőteljesen préselődik át a kávén, így a modern espresso tetejét koronázó cremához hasonló habbal készül el a kávé. A fejlesztés világszabadalom. Hogyan készítsünk jó mokkakávét?
|
Származási hely | Olaszország |
Anyaga | Élelmiszeripari alumínium ötvözet |
Használható | Gáz, Elektromos, Kerámia főzőlapon |
Szín | Ezüst |
Kapacitás | 4 személyes - 200 ml |
Méretek | n.a. x n.a. |